czwartek, 25 października 2012

TATAR z wołowiny


TATAR z wołowiny


1. Produkty:
  • mięso wołowe 200 g - 42 g białka, 16 g tłuszczów, 308 kcal
  • 1/3 jajka -2 g białka, 2 g tłuszczów - 24 kcal
  • oliwa z oliwek 
  • woda mineralna
  • przyprawy
  • cebula
  • ogórek konserwowy
2. Czas przygotowania:

15 minut
3. Sposób przyrządzenia

Składniki: (na 600 g mięsa)
jajko kurze
600 g mięsa wołowego
łyżka oliwy z oliwek

woda mineralna na oko
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra/pieprz cayne, sól, pieprz

Wołowinę kroimy w plastry (takie, aby weszły do maszynki), mielimy 2 razy. Po dwukrotnym zmieleniu wołowiny dodajemy jajko, następnie oliwę, przyprawy - na oko, na końcy dodajemy wodę mineralną - dla puszystości. Dokładnie mieszamy, tatar nie powinien być rzadki. Smakujemy, jeśli brakuje ostrości lub słoności dodaejmy właściwą przyprawę. Przy tatarze powinna znajdować się pokrojoną w kostkę cebula i ogórek konserwowy. Ja jem bez surowego jajka - wystarczy mi jedno, które zmieszałem wcześniej z masą tatara.


4. Ocena smaku

10/10

5. Walory

Świetne białko i smak.

6. Uwagi


Nie przesadzać z ilością - to surowe mięso:) Wołowinę kupujemy tylko w zaufanych sklepach.

7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:

bialko: 44 g
węglowodany: 0 g
tłuszcze: 16 g
kcal: 332 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów , 223 g węglowodanów, 1684 kcal

Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102 kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów , 403 g węglowodanów, 3804 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz