wtorek, 23 października 2012

Grilowana pierś z kruczaka z ryżem naturalnym


Grilowana pierś z kruczaka z ryżem naturalnym

1. Produkty:
  • pierś z kurczaka 180 g - 39 g białka, 2 g tłuszczów, 178 kcal
  • ryż naturalny 100 g - 7 g białka , 1 g tłuszczów , 77 g węglowodanów, 344 kcal
  • pół papryki czerwonej
  • przyprawy - przyprawa do kurczaka, sól, pieprzy cytrynowy, zioła prowansalskie, papryka czerwona słodka
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
2. Czas przygotowania:

30 minut
3. Sposób przyrządzenia

Pierś rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami, polać oliwą i łyżką rozetrzeć oliwę po całej piersi, pokropić sokiem z cytryny. Ryż gotować 30 minut na małym ogniu - sposobem, który opisywałem w poprzednich wpisach (szukaj dań z ryżem i kaszą). Pierś grilowałem na grillu elektrycznym - po 7 minut na każdej stronie.

4. Ocena smaku

10/10

5. Walory

Świetne biało, węglowodany, wyśmienity smak.

6. Uwagi




7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:

bialko: 46 g
węglowodany: 77 g
tłuszcze: 3 g
kcal: 522 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów , 223 g węglowodanów, 1684 kcal

Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102 kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów , 403 g węglowodanów, 3804 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz