sobota, 27 października 2012

Pierś z kurczaka "sote" z ryżem

Zdjęcie jest bardzo złej jakości, dlatego zdecydowałem się go nie przedstawiać.

Pierś z kurczaka "sote" z ryżem

1. Produkty:
  • pierś z kurczaka 180 g - 39 g białka, 2 g tłuszczów, 178 kcal
  • ryż basmati 100 g (250 g po ugotowaniu) - 7 g białka , 1 g tłuszczów, 77 g węglowodanów, 344 kcal
  • marchewka
  • mąka
  • jajko
  • przyprawy - sól, pieprz, curry, papryka słodka czerwona
2. Czas przygotowania:
30 minut

3. Sposób przyrządzenia

Pierś z kurczaka należy zbić tłuczkiem na kotlety, przyprawić i odstawić na godzinę. Gdy do ugutowania ryżu zostało nam 10 minut zaczynamy przygotowywać piersi. Należy rozgrzać patelnie i olej, rozbić jajko i wlać je do miseczki, wybełtać widelcem, przygotować talerzyk z mąką. Pierś obtaczamy w jajku, następnie w mące, kładziemy na rozgrzany olej, kroimy kilka krążków marchewki i smażymy pierś na obu stronach - do uzyskania złotego koloru. Najlepiej użyć patelni z pokrywką, gdyż pierś i marchew powinny się dusić kilka minut na niewielkim ogniu.


4. Ocena smaku

9,5/10

5. Walory

Białko i węglowodany. Idealne proporcje.

6. Uwagi



7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:

bialko: 43 g
węglowodany: 77 g
tłuszcze: 3 g
kcal: 522

Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów , 223 g węglowodanów, 1684 kcal

Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102 kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów , 403 g węglowodanów, 3804 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz