piątek, 26 października 2012

Gulasz wieprzowy z ziemniaczkami




Gulasz wieprzowy z ziemniaczkami

1. Produkty:
  • wieprzowina 180 g - 34 g białka, 11 g tłuszczów, 239 kcal
  • ziemniaki 350 g - 7 g białka , 67 g węglowodanów, 294 kcal
  • ogórek konserwowy
  • mąka
  • cebula
  • czosnek
  • przyprawy - wegeta, sól, pieprz, papryka słodka
  • woda
  • pietruszka
  • sos sojowy jasny
2. Czas przygotowania:
godzina

3. Sposób przyrządzenia

Wieprzowinę kroimy na kawałeczki (w poprzek włókien) po czym polewamy ją sosem sojowym i odstawiamy na godzinę do lodówki w celu jest skruszenia. Po godzinie dodajemy ją na rozgrzaną patelnię, smażymy do uzyskania złotego koloru, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy, przyprawiamy pieprzem, solą, wegetą, posypujemy mąką, dolewamy wodę (na oko) i mieszamy. Kiedy rozmieszamy mąkę (unikamy gród) zmniejszamy ogień i dusimy wieprzowinę około godzinę. Po godzinie smakujemy, ewentualnie doprawiamy, dodajemy paprykę słodką i gotowe.


4. Ocena smaku

10/10

5. Walory

Białko, węglowodany, tłuszcze. Idealne proporcje i smak.

6. Uwagi



7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:

bialko: 41 g
węglowodany: 67 g
tłuszcze: 11 g
kcal: 533

Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów , 223 g węglowodanów, 1684 kcal

Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102 kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów , 403 g węglowodanów, 3804 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz