sobota, 27 października 2012

PRZEPISY Z INTERNETU: Grillowane filety z udźca kurczaka w curry - PYCHA!

Autor: Paszkos244

źródło: http://www.sfd.pl/Grillowane_filety_z_udźca_kurczaka_w_curry__PYCHA!-t893341.html



PRZEPISY Z INTERNETU: Grillowane filety z udźca kurczaka w curry

Słowa autora przepisu:

Jest to świetne urozmaicenie w diecie i zastąpienie przejedzonej już dla niektórych piersi z kurczaka !
To kolejny bardzo prosty przepis. I o to właśnie w gotowaniu chodzi, tak? ;)
Ma być prosto i smacznie - i takie jest to danie. Zrobiłem je dzisiaj na obiad w jakieś 15 minut, a najcięższym momentem w jego przygotowaniu okazało się dla mnie... otwarcie tacki z udzikami...
A więc do rzeczy - na jedną porcję potrzebne Ci będą:

- 3x "filety z udźca kurczaka" bez skóry (~200g)
- 1x łyżka curry
- szczypta soli
- 85g ryżu basmati ( do podania - lub tyle, ile wsuwasz )

Zadanie, jakie Cię czeka - no może poza otwarciem tacki z mięsem - jest banalnie łatwe. Musisz obsypać udziki przyprawą curry oraz solą i wrzucić na elektrycznego grilla lub na patelnię grillową. Jeżeli nie dysponujesz takim sprzętem, równie dobrze sprawdzi się zwykła teflonowa patelnia z odrobiną rozgrzanej oliwy. Grillujesz mięso ok 2min z każdej strony, aż będzie apetycznie rumiane i chrupkie z zewnątrz, a soczyste i miękkie w środku.
Ja podałem je dzisiaj z cudownie aromatycznym ryżem basmati - i Tobie również go polecam! - oraz z chrupiącą i kolorową sałatą rzymską z kiełkami słonecznika z dressingiem musztardowo-czosnkowym*. Smaki łączyły się wprost idealnie :) Soczyste i rumiane mięso, biały i pachnący ryż, chrupiąca i świeża sałata....... Oj się działo!
SMACZNEGO! :)

* Jeżeli masz chęć przygotowania takiej sałaty, zrób tak:
Połącz ze sobą porwane i opłukane wcześniej liście cudownej i chrupiącej sałaty rzymskiej - nie ma sobie równych w tych sprawach - kiełki słonecznika, zielonego ogórka pokrojonego w grubą kostkę, pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę oraz czerwoną paprykę. W małym słoiczku przygotuj dressing - 2x łyżeczki musztardy + 1x przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku + sok z 1/2x cytryny + szczypta soli + 3x łyżki dobrej oliwy z oliwek + posiekana natka pietruszki. Teraz zakręć słoiczek i "shake it!" ;) Jak shakerem do robienia koktajli. Polej tą cudowną miksturą wcześniej przygotowane warzywa, dobrze wymieszaj i chrup ze smakiem!

WARTOŚCI BTW ( z 85g ryżu basmati i dressingiem do sałatki z oliwą z oliwek ):
608kcal, 45g (30%) białko, 19g (28%) tłuszcze, 67g (44%) węglowodany

Koniec słów autora przepisu

Kolejny świetny przepis tego autora;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz