niedziela, 14 października 2012

Ciemne pieczywo z serem, szynkami + warzywa

Ciemne pieczywo z serem, szynkami + warzywa

1. Produkty:
  • 130g chleba żytniego pełnoziarnistego - 9 g białka, 2 g  tłuszczów, 62 g węglowodanów, 308 kcal
  • masło
  • pół dużego pomidora
  • pół papryki czerownej
  • 2 plastry sera żółtego (40g) - 10 g białka, 8g  tłuszczów, 115 kcal
  • 60 g mięsiwa - szynka konserwowa wieprzowa, polędwica wieprzowa, szynka szwalgwaldzka - 12 g białka, 99 kcal
  • 20 mln oliwy z oliwek - 20 g  tłuszczów, 176 kcal
2. Czas przygotowania:

3 minuty

3. Sposób przyrządzenia

Bardzo prosty, jak widać na powyższym zdjęciu wystarczy użyć noża, aby przekroić paprykę, pomidora i posmarować chleb masłem:)


4. Ocena smaku


8/10

5. Walory


Śniadanie bogate w tłuszcze, szybko i wolno przyswajalne białko oraz węglowodany. Oliwa, pomidor i papryka dostarcza wielu witamin i minerałów.


6. Uwagi


Osobom trenującym sport wyczonowo, ćwiczącym na masę mięsniową zalecałbym zwiększenie ilości pieczywa. Węglowodany w przeliczniku 1 g na 1 kg wagi ciałą. W moim przypadku powinno być 100 g węglowodanów.

7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:


bialko: 31 g

węglowodany: 62 g

tłuszcze: 30 g

kcal: 599 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85kg):

153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60kg):

90 g białka, 48 g tłuszczów , 223 g węglowodanów, 1684 kcal


Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów , 403 g węglowodanów, 3804 kcal




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz