wtorek, 16 października 2012

"Zupa bez wody" + bagietka

"ZUPA BEZ WODY" + BAGIETKA

1. Produkty:
  • bagietka biała 100 g - 5 g białka, 2 g tłuszczów, 55 g węglowodanów, 258 kcal
  • ziemniaki
  • kabaczek
  • papryka czerwona
  • czosnek
  • seler
  • marchewka
  • pieczarki
  • przyprawy - kostka rosołowa, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra - cayene
całe danie "zupa bez wody" 300 g - około 8 g białka, 4 g tłuszczów , 40 g węglowodanów,
kcal 224 
2. Czas przygotowania:

20 minut
3. Sposób przyrządzenia

Dodać do garnka nieco oleju, posienakny czosnek, lekko podsmażyć, dodać wszystkie pokrojone warzywa, przyprawić na oko, gotować na parze do miękkości warzyw.

  4. Ocena smaku

9/10

5. Walory

Mnóstwo witamin.

6. Uwagi

Dzisiaj danie robione na "chypcika", dodałbym boczek albo wieprzowinę. Danie ma za mało białka, ale dodając pieczywo (najlepiej razowe z ziarnami) mamy pokaźną ilość węglowodanów. Z mięsem byłoby idealnie, jednakże na + zupy bez wody wychodzi niezwykle duża ilość witamin. To istna bomba witaminowa, a seler jest dodatkowo wpływa u mężczyzn na potencję. Panie już wiedzą co gotować swoim mężczyznom:)

7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:

bialko: 13 g
węglowodany: 95 g
tłuszcze: 6 g
kcal: 482 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów , 223 g węglowodanów, 1684 kcal

Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102 kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów , 403 g węglowodanów, 3804 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz