Naleśniki z jałbkiem
1. Produkty:
Na ilustracji 9 naleśników:
Na ilustracji 9 naleśników:
- jabłka (2 sztuki)
- ciasto: około 360 g
- waga naleśnika - około 80 g - 30 g jabłko, 50 g ciasto
- jeden naleśnik wartość odżywcza: 3 g białka, 2,5 g tłuszczów, 11 g węglowodanów, 76 kcal
- wartości porcji ze zdjęcia: 27 g białka, 24 g tłuszczów, 100 g węglowodanów, 684 kcal
2. Czas przygotowania:
20 minut
20 minut
3. Sposób przyrządzenia
Składniki: (620 g ciasta)
2 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
~1/4 szklanki wody (zależnie od konsystencji)
odrobina soli lub/i cukru
ewentualnie trochę oleju, nie jest to jednak wymagane (dzięki temu nie musimy dodawać go na patelnie)
Przepis na ciasto naleśnikowe charakteryzuje się dużą elastycznością, dlatego proporcje nie są aż tak ważne. Możemy go również modyfikować zależnie od naszych preferencji lub nadzienia, którego chcemy użyć. Spotykane jest również dodawanie odrobiny proszku do pieczenia i innych dodatków.
Składniki mieszamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą, płynną konsystencję. Jeżeli ciasto na naleśniki nie będzie odpowiednie, to możemy dodać odrobinę wody lub mąki, zależnie od efektu, który chcemy uzyskać.
Na rozgrzany olej wrzucamy plaster jabłka gurbości około 2 cm, po czym oblewamy go ciastem naleśnikowym. Kiedy naleśnik z jabłkowym krążkiem zarumieni się na złoty kolor, obracamy go na drugą stronę.
Naleśniki posypujemy cukrem albo cukrem-pudrem.
Składniki: (620 g ciasta)
2 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
~1/4 szklanki wody (zależnie od konsystencji)
odrobina soli lub/i cukru
ewentualnie trochę oleju, nie jest to jednak wymagane (dzięki temu nie musimy dodawać go na patelnie)
Przepis na ciasto naleśnikowe charakteryzuje się dużą elastycznością, dlatego proporcje nie są aż tak ważne. Możemy go również modyfikować zależnie od naszych preferencji lub nadzienia, którego chcemy użyć. Spotykane jest również dodawanie odrobiny proszku do pieczenia i innych dodatków.
Składniki mieszamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą, płynną konsystencję. Jeżeli ciasto na naleśniki nie będzie odpowiednie, to możemy dodać odrobinę wody lub mąki, zależnie od efektu, który chcemy uzyskać.
Na rozgrzany olej wrzucamy plaster jabłka gurbości około 2 cm, po czym oblewamy go ciastem naleśnikowym. Kiedy naleśnik z jabłkowym krążkiem zarumieni się na złoty kolor, obracamy go na drugą stronę.
Naleśniki posypujemy cukrem albo cukrem-pudrem.
4. Ocena smaku
10/10
5. Walory
Zdrowe i pyszczne danie. Dużo węglowodanów.
6. Uwagi
Mało białka jak na danie obiadowe, ale można to przeboleć. Lekkie danie.
7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:
bialko: 27 g
węglowodany: 100 g
tłuszcze: 24 g
kcal: 684 kcal
Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal
Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów
, 223 g węglowodanów, 1684 kcal
Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102 kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów
, 403 g węglowodanów, 3804 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz