piątek, 26 października 2012

Pyszna zupa ogórkowa


Pyszna zupa ogórkowa

1. Produkty:
  • udo z kurczaka
  • seler
  • pietruszka
  • ogórki kiszone
  • por
  • marchew
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • wegeta
2. Czas przygotowania:
godzina


3. Sposób przyrządzenia

Wywar mięsno-warzywny:
Nalewamy wodę do garnka. Dodajemy jedno udo z kurczaka, ścieramy na tarce plaster selera i pietruszkę, dodaejmy por, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, sól i wegetę. Do ugotowanego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie należy dodać kilka stratych na tarce zielonych ogórków, zamieszać, chwilę pogotować, dodać śmietanę oraz stratą pietruszkę.


4. Ocena smaku

10/10

5. Walory

Mnóstwo witamin.

6. Uwagi


7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:

Porcja 500 ml

bialko: 7 g
węglowodany: 23 g
tłuszcze: 10 g
kcal: 178

Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów , 223 g węglowodanów, 1684 kcal

Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102 kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów , 403 g węglowodanów, 3804 kcal

1 komentarz:

  1. Mam pytanie, czy zdarza Ci się czasem używać w kuchni miksera? Zastanawiam się właśnie nad zakupem nowego i chciałam się zapytać, który z tych https://duka.com/pl/agd/miksery Twoim zdaniem będzie najlepszym wyborem?

    OdpowiedzUsuń