- kotlety schabowe 180 g - 34 g białka, 11 g tłuszczów, 239 kcal
- kasz gryczana/jęczmienna 300 g (120 g przed ugotowaniem) - 15 g białka, 4 g tłuszczów, 76 g węglowodanów, 403 kcal
- kapusta z mięsem 100g - 3 g białka, 4 g węglowodanów, 28 kcal
- kalafior smażony 100 g - 1,5 g białka, 1,6 g węglowodanów, 14 kcal
2. Czas przygotowania:
godzina (kapusta)
3. Sposób przyrządzenia
Kapusta:
Poszatkowaną kapustę dodaje się do przysmażonego na patelni boczku i cebuli. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, jedną marchew poszatkowaną na tarce. Dusić na małym ogniu 45 minut. Pod koniec doprawić koncentratem pomidorowym do smaku.
Kalafior:
Ugotować (do miękości), lekko posolić, podsmażyć na złoty kolor na patelni po dodaniu masła i oleju oraz uprzednim posypaniu bułką tartą.
Kasza:
Jedna objętość kaszy - dwie objętości wody, gotować pod przykryciem 10 minut, odstawić na następne 10 minut bez ognia, aby kasza napęczniała (zachowujemy wartości odżywcze kaszy). Wodę posolić.
4. Ocena smaku
10/10
5. Walory
To co zawsze w daniach mojego bloga, czyli dużo białka, węglowodanów, wiamin i minerałow.
6. Uwagi
7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:
bialko: 53,5 g
węglowodany: 81,5 g
tłuszcze: 15 g
kcal: 684 kcal
Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal
Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów
, 223 g węglowodanów, 1684 kcal
Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów
, 403 g węglowodanów, 3804 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz