Pierogi z ciasta drożdżowego z odżywczym farszem
(MEGA KALORYCZNE)
1. Produkty:
- cisto drożdżowe 375 g - 28 g białka, 31 g tłuszczów, 173 g węglowodanów, 1088 kcal
- farsz - 75 g sera żółtego - 19 g białka, 16 g tłuszczów, 216 kcal
- farsz - 75 g szynki - 12 g białka , 13 g tłuszczów, 1 g węglowodanów, 167 kcal
- ketchup
2. Czas przygotowania:
50 minut
50 minut
3. Sposób przyrządzenia
Przepis na 4 pierogi:
Składniki:
1,5 dag drożdży
szklanka cieplej wody
pół łyżeczki cukru
3 szklanki mąki
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
olej do natłuszczenia ciasta i blachy
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłej wody i odstawić na kilka minut w cieple miejsce do wyrośnięcia. Mąkę i sól wsypać do miski, wlać rozczyn, resztę wody i olej, wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką i wyrabiać, często podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 200°C. Przygotować blachę. Podzielić ciasto na cztery części. Rozwałkować je na placuszki centymetrowej grubości. Zwilżyć je lekko wodą (by się nie zrumieniły). Na połowę jednego placka położyć pokrojoną w paski szynkę i ser, dodać ketchup, najlepiej dodać jeszcze paprykę czerwoną i pieczarki, ale ja zrobiłem danie bez wcześniejszego przygotowania, więc zabrakło mi tych składników. Ciasto złożyć na pół i połączyć krawędzie, zawijając je palcem - tak jak pierożki. Piec w piekarniku 15 minut - do zarumienienia ciasta.
Przepis na 4 pierogi:
Składniki:
1,5 dag drożdży
szklanka cieplej wody
pół łyżeczki cukru
3 szklanki mąki
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
olej do natłuszczenia ciasta i blachy
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłej wody i odstawić na kilka minut w cieple miejsce do wyrośnięcia. Mąkę i sól wsypać do miski, wlać rozczyn, resztę wody i olej, wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką i wyrabiać, często podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 200°C. Przygotować blachę. Podzielić ciasto na cztery części. Rozwałkować je na placuszki centymetrowej grubości. Zwilżyć je lekko wodą (by się nie zrumieniły). Na połowę jednego placka położyć pokrojoną w paski szynkę i ser, dodać ketchup, najlepiej dodać jeszcze paprykę czerwoną i pieczarki, ale ja zrobiłem danie bez wcześniejszego przygotowania, więc zabrakło mi tych składników. Ciasto złożyć na pół i połączyć krawędzie, zawijając je palcem - tak jak pierożki. Piec w piekarniku 15 minut - do zarumienienia ciasta.
4. Ocena smaku
9/10
5. Walory
Dużo białka i węglowodanów..
6. Uwagi
Dodajcie do farszu paprykę i doprawione - podsmażone pieczarki - będzie wypas i 10/10. Przesadziłem z kaloriami, jeden pieróg wystarczy:) Można dodać do niego jedynie więcej szynki i sera.
7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:
porcja ze zdjęcia:
bialko: 59 g
węglowodany: 173 g
tłuszcze: 60 g
kcal: 1471 kcal
Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal
Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów
, 223 g węglowodanów, 1684 kcal
Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102 kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów
, 403 g węglowodanów, 3804 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz