- kotlety schabowe 210 g - 40 g białka, 13 g tłuszczów, 279 kcal
- ziemniaki 410 g - 8 g białka , 76 g węglowodanów , 336 kcal
- sos marechowkowy 200 g - 1 g białka , 7 g węglowodanów, 32 kcal
2. Czas przygotowania:
30 minut
30 minut
3. Sposób przyrządzenia
Zacznijmy od schabowych. Najlepiej od 8 do 24 godzin wcześniej ubić schab na cienkie kotlety i wstawić go do "zalewy". Do zrobienia zalewy potrzebujemy mleka, soli, vegety, pieprzu, jajka kurzego i mąki. Najpierw dodajemy mąkę, następnie mleko cały czas mieszając, zalewa powinna mieć konsystencję ciasta - gęstą. Jeśli uzyskamy taką konsytencję dodajemy jajko, mieszamy, następnie sól, vegeta i pieprz. Smakujemy, zalewa powinna być dosyć słona i delikatnie pierna. Do zalewy dodajemy ubite kotlety dobrze je obtaczając, aby całe były pokryte zalewą, następnie chowamy do lodówki - zalewa powinna być przykryta folią, ablo talerzem, chyba, że zrobiliśmy ją w odpowiednim pojemniku z przykryciem. Scham potrzebuje te od 8 do 24 godzin aby się przegryźć. Po upływie tych kilku-kilkunastu godzin, kiedy chcemy ugotwać obiad, obtaczamy schab w bułce tartej (pamiętajmy o tym, żeby było na nim "ciasto z zalewy". Smażymy kotlety na małym ogniu.
Sos marchewkowy:
Będzie nam potrzebny garnuszek, kroimy marchew w kostkę, do garnuszka dodajemy wodę (tyle aby przykryła marchew w naczyniu), po zagotowaniu się wody dodajemy pół kostki rosołowej i na oko masło (po to aby nie ulotniły się witaminy a, d i k z marchewki). Pokrojną marchewkę dodajemy do gotującej się wody i przykrywamy naczynie. Po ugotowaniu sie marchwki - uzyskaniu miękości zaprawiamy "sos" mąką do uzyskania gęstej konstytencji. Jeśli chcemy gęsty sos, dodajemy więcej mąki, mieszając, aby uniknąć gródek.
Zacznijmy od schabowych. Najlepiej od 8 do 24 godzin wcześniej ubić schab na cienkie kotlety i wstawić go do "zalewy". Do zrobienia zalewy potrzebujemy mleka, soli, vegety, pieprzu, jajka kurzego i mąki. Najpierw dodajemy mąkę, następnie mleko cały czas mieszając, zalewa powinna mieć konsystencję ciasta - gęstą. Jeśli uzyskamy taką konsytencję dodajemy jajko, mieszamy, następnie sól, vegeta i pieprz. Smakujemy, zalewa powinna być dosyć słona i delikatnie pierna. Do zalewy dodajemy ubite kotlety dobrze je obtaczając, aby całe były pokryte zalewą, następnie chowamy do lodówki - zalewa powinna być przykryta folią, ablo talerzem, chyba, że zrobiliśmy ją w odpowiednim pojemniku z przykryciem. Scham potrzebuje te od 8 do 24 godzin aby się przegryźć. Po upływie tych kilku-kilkunastu godzin, kiedy chcemy ugotwać obiad, obtaczamy schab w bułce tartej (pamiętajmy o tym, żeby było na nim "ciasto z zalewy". Smażymy kotlety na małym ogniu.
Sos marchewkowy:
Będzie nam potrzebny garnuszek, kroimy marchew w kostkę, do garnuszka dodajemy wodę (tyle aby przykryła marchew w naczyniu), po zagotowaniu się wody dodajemy pół kostki rosołowej i na oko masło (po to aby nie ulotniły się witaminy a, d i k z marchewki). Pokrojną marchewkę dodajemy do gotującej się wody i przykrywamy naczynie. Po ugotowaniu sie marchwki - uzyskaniu miękości zaprawiamy "sos" mąką do uzyskania gęstej konstytencji. Jeśli chcemy gęsty sos, dodajemy więcej mąki, mieszając, aby uniknąć gródek.
4. Ocena smaku
10/10
5. Walory
To co zawsze w daniach mojego bloga, czyli dużo białka, węglowodanów, wiamin i minerałow.
6. Uwagi
7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:
bialko: 49 g
węglowodany: 89 g
tłuszcze: 13 g
kcal: 647 kcal
Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal
Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów
, 223 g węglowodanów, 1684 kcal
Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102 kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów
, 403 g węglowodanów, 3804 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz