wtorek, 30 października 2012

Przed imprezą, wpis nr 1

Przed imprezą, wpis nr 1

Nadchodzi kilka dni wolnego, więcej czasu, a tym samym ochoty do spotkań ze znajomymi i rodziną. Jak to w Polskiej tradycji się utarło na spotkaniach „po latach” lubi się wypić. Zazwyczaj przed zakrapianą imprezą nikt nie przygotowuje swojego organizmu do odparcia alkoholowego strumienia, jednakże, jeśli chcemy wydłużyć okres, kiedy jesteśmy w dobrej dyspozycji, istnieje kilka sposobów, dzięki którym odsuniemy widmo upojenia alkoholowego w czasie i unikniemy uciążliwego kaca dnia następnego.


Poniżej kilka kroków, które pozwolą naszemu organizmowi włączyć tryb wzmożonej odporności na alkohol.
  1. Tłusty podkład – zalecana jest „50” ( 50 ml) oliwy z oliwek lub tłusty posiłek przed imprezą. Dobrym pomysłem byłoby bardzo tłuste mięso, żur z kiełbasą, tłusty barszczyk lub rosół.
  2. Potężna dawka białka i węglowodanów – posiłek bogaty w białko i węglowodany np. taki jak w moim poprzednim wpisie – Danie chińskie z ryżem, wpłynie pozytywnie na proces metabolizowania alkoholu. Białko i węglowodany oraz witaminy i minerały utworzą zapas, który przyda się podczas czyszczącego „z tego, co wartościowe” dla organizmu alkoholu.
  3. Potężna dawka witamin – zaleca się witaminki zawarte w tabletce musującej lub w dużej ilości owoców. Alkohol sukcesywnie będzie je wypłukiwał, więc zapas jest wskazany.
  4. Pełny żołądek – nie bez powodu utarło się powiedzenie „nie pij na pusty żołądek”.Jeśli jesteśmy najedzeni, a żołądek jest względnie wypełniony, organizm skuteczniej rozkłada alkohol. Szkoda jedynie żywności, która straci swoje wszelkie walory podczas sąsiedztwa z alkoholem.


Za tydzień o tym, co czynić podczas imprezy i po imprezie. Pozdrawiam.

Danie chińskie z ryżem


Danie chińskie z ryżem

1. Produkty:
  • ryż biały parboiled 120 g (po ugotwaniu 300g) - 8 g białka , 1 g tłuszczów, 90 g węglowodanów, 400 kcal
  • pierś z kurczaka 140 g - 30 g białka, 2 g tłuszczów, 139 kcal
  • mieszanka chińska - marechew, papryka żółta i czerwona, grzyby moon, kiełki bambusa, por,
  • sos słodkokwaśny kupny - cukry i kalorie, mniejsza ile
  • przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka czerwona
2. Czas przygotowania:

25 minut
3. Sposób przyrządzenia

Pierś podsmażyć na patelni jednocześnie gotując ryż. Do garnka dodać trochę oliwy, mieszankę chińską, dusić na małym ogniu do miękkości, doprawić przyprawami, dodać sos słodkokwaśny, na koniec dodać usmażoną pierś, zamieszać i dusić kilka minut. Smacznego!


4. Ocena smaku

10/10

5. Walory

Świetny smak, mnóstwo witamin, minerałów, białka, węglowodanów dobrej jakości. Danie bajka.

6. Uwagi

Szybko-strawne, ja po godzinie od zjedzenia jestem głodny:)



7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:

bialko: 38 g
węglowodany: 100 g
tłuszcze: 3 g
kcal: 576 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów , 319 g węglowodanów, 2652 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów , 223 g węglowodanów, 1684 kcal

Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów , 403 g węglowodanów, 3804 kcal

poniedziałek, 29 października 2012

Sałatka z sałaty lodowej

Sałatka z sałaty lodowej

1. Produkty:

sałatka 200g:
  • jogurt naturalny
  • sałata lodowa
  • papryka czerwona
  • groszek
  • czosnej
  • cebula
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • olej z pestek winogron
wartość odżywcza: 4 g białka, 8 g węglowodanów, 5 g tłuszczów, 64 kcal


2. Czas przygotowania:

15 minut
3. Sposób przyrządzenia

Do sałatki dodać wszystkie wyżej wymienione produkty, podstawę sosu zrobić z oliwy z oliwek, soli, małej ilości cukru, zgniecionego czosnku, wymieszać, dodać do produktów, polać jogurtem naturalnym i dobrze zamieszać.


4. Ocena smaku

10/10

5. Walory

Sałatka świetna na okres zimnych dni, czosnek i cebula + witamina C z papryki wzmacniają odporność.

6. Uwagi


7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:

porcja 200 g bialko: 4 g
węglowodany: 8 g
tłuszcze: 5 g
kcal: 64 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów , 319 g węglowodanów, 2652 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów , 223 g węglowodanów, 1684 kcal

Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów , 403 g węglowodanów, 3804 kcal





Paszteciki z ciasta francuskiego z serem, szynką i papryką.

Paszteciki z ciasta francuskiego z serem, szynką i papryką.



1. Produkty:
  • ciasto francuskie 190 g - 11 g białka, 45 g tłuszczów, 76 g węglowodanów, kcal 708
  • ser żółty 80 g - 20 g białka, 17 g węglowodanów, 230 kcal
  • szynka 90 g - 18 g białka , 8 g tłuszczów, 149 kcal
  • papryka czerwona
  • ketchup
2. Czas przygotowania:
30 minut

3. Sposób przyrządzenia

Ciasto francuskie kupiłem gotowe więc nie będe opisywał sposobu jego przyrządzenia. Ciasto pokroiłem na 3 pasy 10 cm szerokości. Na każdy pas przeznaczyłem 2 plastry sera, 2 plastry szynki i pokrojoną w paski paprykę. Na pas ciasta należy położyć ser, szynkę, paprykę i dodać ketchup, następnie zawinąć w jak najcieńszy rulonik. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, piec około 20 minut. Do uzyskania brązowego koloru ciasta.



4. Ocena smaku

10/10

5. Walory

Dużo białka, węglowodanów.

6. Uwagi

Ciasto jest tłuste i kruche, pozostałe składniki również są tłuste. Zalecałbym zrobić to samo danie, ale z ciastem drożdżowym - jest zdecydowanie mniej tłuste i ma mocniejszą strukturę.

7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:

bialko: 49 g
węglowodany: 93 g
tłuszcze: 70 g
kcal: 1088

Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów , 223 g węglowodanów, 1684 kcal

Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102 kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów , 403 g węglowodanów, 3804 kcal

Pierwsze zmiany wprowadzone!

Wprowadziłem na blogu pierwsze duże zmiany:

Działy - o mnie, o blogu, blogi partnerskie, zostań sponsorem bloga, publikacje bloga, wesprzyj blog, kontakt.

Zapraszam do zapoznania się z nowymi działami, a w szczególności z działem o blogu - tam znajdziecie harmonogram publikacji i wiele innych ciekawostek.


W czerwonej ramce zaznaczono nowe opcje.

Ostatni pakiet zmian to nowe kategorie, w których będą umieszczone poszczególne przepisy i inne wpisy. Wszystko ma być w zamyśle uporządkowane.

Ostatnie 3 dni to brak czasu na cokolwiek, dlatego nie pojawiały się praktycznie żadne przepisy. Dzisiaj wprowadzę kategorie, od jutra wracam do publikowania. 3majcie się ciepło w tą brzydką pogodę.

niedziela, 28 października 2012

Przepisy z Internetu a prawa autorskie.

Od dzisiaj przepisy z Internetu będą przedstawiane w formie bardziej odpowiadającej zasadom ochrony praw autorskich. Nie chciałbym gwałcić kogolowiek praw.

sobota, 27 października 2012

Udostępnianie i lubienie na FB

Jeśli Waszym zdaniem blog jest interesujący i przydatny, polubcie go oraz udostępniajcie na Facebook;) Dzięki temu więcej osób dowie się o jego istnieniu. Już w poniedziałek wprowadzę wiele funkcjonalnych zmian - min. kategorie. 

Codziennie będę dodawał 1-2 przepisy własne, 1 przepis z internetu - z poszanowaniem twórczości autora i jeden wpis z zakresu tematów:

 a) przed imprezą, po imprezie, 
b) przed treningiem, po treningu
c) diety
d) opisy produktów
e) suplementy diety
f) recenzje gotowych dań, które można kupić.

Dzięki za to, że odwiedzacie jemdobrze.blgospot.com, Pozdrawiam;)

PRZEPISY Z INTERNETU: Grillowane filety z udźca kurczaka w curry - PYCHA!

Autor: Paszkos244

źródło: http://www.sfd.pl/Grillowane_filety_z_udźca_kurczaka_w_curry__PYCHA!-t893341.html



PRZEPISY Z INTERNETU: Grillowane filety z udźca kurczaka w curry

Słowa autora przepisu:

Jest to świetne urozmaicenie w diecie i zastąpienie przejedzonej już dla niektórych piersi z kurczaka !
To kolejny bardzo prosty przepis. I o to właśnie w gotowaniu chodzi, tak? ;)
Ma być prosto i smacznie - i takie jest to danie. Zrobiłem je dzisiaj na obiad w jakieś 15 minut, a najcięższym momentem w jego przygotowaniu okazało się dla mnie... otwarcie tacki z udzikami...
A więc do rzeczy - na jedną porcję potrzebne Ci będą:

- 3x "filety z udźca kurczaka" bez skóry (~200g)
- 1x łyżka curry
- szczypta soli
- 85g ryżu basmati ( do podania - lub tyle, ile wsuwasz )

Zadanie, jakie Cię czeka - no może poza otwarciem tacki z mięsem - jest banalnie łatwe. Musisz obsypać udziki przyprawą curry oraz solą i wrzucić na elektrycznego grilla lub na patelnię grillową. Jeżeli nie dysponujesz takim sprzętem, równie dobrze sprawdzi się zwykła teflonowa patelnia z odrobiną rozgrzanej oliwy. Grillujesz mięso ok 2min z każdej strony, aż będzie apetycznie rumiane i chrupkie z zewnątrz, a soczyste i miękkie w środku.
Ja podałem je dzisiaj z cudownie aromatycznym ryżem basmati - i Tobie również go polecam! - oraz z chrupiącą i kolorową sałatą rzymską z kiełkami słonecznika z dressingiem musztardowo-czosnkowym*. Smaki łączyły się wprost idealnie :) Soczyste i rumiane mięso, biały i pachnący ryż, chrupiąca i świeża sałata....... Oj się działo!
SMACZNEGO! :)

* Jeżeli masz chęć przygotowania takiej sałaty, zrób tak:
Połącz ze sobą porwane i opłukane wcześniej liście cudownej i chrupiącej sałaty rzymskiej - nie ma sobie równych w tych sprawach - kiełki słonecznika, zielonego ogórka pokrojonego w grubą kostkę, pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę oraz czerwoną paprykę. W małym słoiczku przygotuj dressing - 2x łyżeczki musztardy + 1x przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku + sok z 1/2x cytryny + szczypta soli + 3x łyżki dobrej oliwy z oliwek + posiekana natka pietruszki. Teraz zakręć słoiczek i "shake it!" ;) Jak shakerem do robienia koktajli. Polej tą cudowną miksturą wcześniej przygotowane warzywa, dobrze wymieszaj i chrup ze smakiem!

WARTOŚCI BTW ( z 85g ryżu basmati i dressingiem do sałatki z oliwą z oliwek ):
608kcal, 45g (30%) białko, 19g (28%) tłuszcze, 67g (44%) węglowodany

Koniec słów autora przepisu

Kolejny świetny przepis tego autora;)

Pierś z kurczaka "sote" z ryżem

Zdjęcie jest bardzo złej jakości, dlatego zdecydowałem się go nie przedstawiać.

Pierś z kurczaka "sote" z ryżem

1. Produkty:
  • pierś z kurczaka 180 g - 39 g białka, 2 g tłuszczów, 178 kcal
  • ryż basmati 100 g (250 g po ugotowaniu) - 7 g białka , 1 g tłuszczów, 77 g węglowodanów, 344 kcal
  • marchewka
  • mąka
  • jajko
  • przyprawy - sól, pieprz, curry, papryka słodka czerwona
2. Czas przygotowania:
30 minut

3. Sposób przyrządzenia

Pierś z kurczaka należy zbić tłuczkiem na kotlety, przyprawić i odstawić na godzinę. Gdy do ugutowania ryżu zostało nam 10 minut zaczynamy przygotowywać piersi. Należy rozgrzać patelnie i olej, rozbić jajko i wlać je do miseczki, wybełtać widelcem, przygotować talerzyk z mąką. Pierś obtaczamy w jajku, następnie w mące, kładziemy na rozgrzany olej, kroimy kilka krążków marchewki i smażymy pierś na obu stronach - do uzyskania złotego koloru. Najlepiej użyć patelni z pokrywką, gdyż pierś i marchew powinny się dusić kilka minut na niewielkim ogniu.


4. Ocena smaku

9,5/10

5. Walory

Białko i węglowodany. Idealne proporcje.

6. Uwagi



7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:

bialko: 43 g
węglowodany: 77 g
tłuszcze: 3 g
kcal: 522

Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów , 223 g węglowodanów, 1684 kcal

Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102 kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów , 403 g węglowodanów, 3804 kcal

piątek, 26 października 2012

PRZEPISY Z INTERNETU: "Kanapki" owsiane z nadzieniem do szkoły, pracy !

Autor: wssk

źródło: http://www.sfd.pl/_Kanapki_owsiane_z_nadzieniem_do_szkoły%2C_pracy_!-t648708.html




PRZEPISY Z INTERNETU: "Kanapki" owsiane z nadzieniem do szkoły, pracy !

Słowa autora przepisu:

Witam!

Zainspirowany użyciem tostera postanowiłem stworzyć coś bardziej węglowodanowego i równie poręcznego

A więc do 1 porcji potrzeba nam :

-100g płatków owsianych
-1-2 jajka(ew. białka, w sumie to tutaj dowolność, zależy kto co chce osiągnąć, można dodać odżywki białkowej)
-trochę mleka
-jakieś nadzienie

No to zaczynamy:

1.Wsypujemy wszystko do pojemnika z blendera( możemy dodać trochę kakao dla smaku) i mielimy na jednolitą masę, mleka wlewamy tyle, żeby otrzymać dobrą konsystencję.

2. Zalewamy toster połową naszej masy, do środka dodajemy dżem, twaróg, nutellę 

3. Następnie zalewamy toster masą do końca

Wartość odżywcza na porcję (2 kanapki):

węglowodany ~ 74 g (bez nadzienia i kakao)
białko ~ 30g
tłuszcz ~ 19g

W sumie to przepis jak wiele na wykorzystanie owsianych jako"placki", ale te są bardziej poręczne no i nadziane


Koniec słów autora przepisu

ZMIANY NA BLOGU

W najbliższy poniedziałek przeprowadzę na blogu zmiany, które zdecydowanie poprawią jego funkcjonalość. Zależy mi na tym, aby blog był bardziej przejrzysty i przyjazny w użyciu. Zapraszam do "lubienia" i udostępniania bloga na facebooku. Nie jestem zwolennikiem tych funkcji, ale zdaję sobie sprawę z ich użyteczności dla promocji boga w Internecie. Pragmatyzm i prakseologia podpowiada więc namówić Was do użycia tych funkcji.

Pozdrawiam, Bartek:)

Gulasz wieprzowy z ziemniaczkami




Gulasz wieprzowy z ziemniaczkami

1. Produkty:
  • wieprzowina 180 g - 34 g białka, 11 g tłuszczów, 239 kcal
  • ziemniaki 350 g - 7 g białka , 67 g węglowodanów, 294 kcal
  • ogórek konserwowy
  • mąka
  • cebula
  • czosnek
  • przyprawy - wegeta, sól, pieprz, papryka słodka
  • woda
  • pietruszka
  • sos sojowy jasny
2. Czas przygotowania:
godzina

3. Sposób przyrządzenia

Wieprzowinę kroimy na kawałeczki (w poprzek włókien) po czym polewamy ją sosem sojowym i odstawiamy na godzinę do lodówki w celu jest skruszenia. Po godzinie dodajemy ją na rozgrzaną patelnię, smażymy do uzyskania złotego koloru, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy, przyprawiamy pieprzem, solą, wegetą, posypujemy mąką, dolewamy wodę (na oko) i mieszamy. Kiedy rozmieszamy mąkę (unikamy gród) zmniejszamy ogień i dusimy wieprzowinę około godzinę. Po godzinie smakujemy, ewentualnie doprawiamy, dodajemy paprykę słodką i gotowe.


4. Ocena smaku

10/10

5. Walory

Białko, węglowodany, tłuszcze. Idealne proporcje i smak.

6. Uwagi



7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:

bialko: 41 g
węglowodany: 67 g
tłuszcze: 11 g
kcal: 533

Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów , 223 g węglowodanów, 1684 kcal

Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102 kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów , 403 g węglowodanów, 3804 kcal

Sałatka z selerem i z szynką


Sałatka z selerem i z szynką

1. Produkty:
  • puszka kukurydzy (240g) - 5 g białka, 28 g węglowodanów, kcal 132
  • mały słoik selera "tarkowanego" - 2 g białka, 4 g węglowodanów, kcal 24
  • około 200 g szynki konserwowej - 31 g białka, 35 g tłuszczów, kcal 446 
  • 5 ugotowanych jaj kurzych - 33 g białka, 25 g tłuszczów, kcal 363
  • 5 ogórków konserwowych
  • majonez
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
2. Czas przygotowania:
15 minut


3. Sposób przyrządzenia

Do miski dodajemy kukurydzę, seler, pokrojone w kostkę jajka, pokrojoną w paski szynkę, pokrojone w paski ogórki, dodajemy majonez, sól i pieprz. Mieszamy. Na końcu dodajemy pitetruszkę.


4. Ocena smaku

9/10

5. Walory

Dużo białka oraz witamin.

6. Uwagi

Ten smak trzeba lubić, ewentualnie można dodać mniej selera.

7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:

bialko: 71 g
węglowodany: 32 g
tłuszcze: 60 g
kcal: 965

Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów , 223 g węglowodanów, 1684 kcal

Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102 kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów , 403 g węglowodanów, 3804 kcal

Pyszna zupa ogórkowa


Pyszna zupa ogórkowa

1. Produkty:
  • udo z kurczaka
  • seler
  • pietruszka
  • ogórki kiszone
  • por
  • marchew
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • wegeta
2. Czas przygotowania:
godzina


3. Sposób przyrządzenia

Wywar mięsno-warzywny:
Nalewamy wodę do garnka. Dodajemy jedno udo z kurczaka, ścieramy na tarce plaster selera i pietruszkę, dodaejmy por, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, sól i wegetę. Do ugotowanego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie należy dodać kilka stratych na tarce zielonych ogórków, zamieszać, chwilę pogotować, dodać śmietanę oraz stratą pietruszkę.


4. Ocena smaku

10/10

5. Walory

Mnóstwo witamin.

6. Uwagi


7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:

Porcja 500 ml

bialko: 7 g
węglowodany: 23 g
tłuszcze: 10 g
kcal: 178

Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal

Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszczów , 223 g węglowodanów, 1684 kcal

Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 102 kg):
204 g białka, 153 g tłuszczów , 403 g węglowodanów, 3804 kcal